Filološki fakultet

Katedra za albanologiju


PRVA GODINA

KATEDRA ZA ALBANSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST
Ispitna pitanja za I godinu


PRVI SEMESTAR

ALBANSKI JEZIK 1

Ispitna pitanja za predmet Albanski jezik 1

DRUGI SEMESTAR

 1. Pridevi ( gramatička kategorija roda )
 2. Pridevi ( gramatička kategorija broja )
 3. Prva deklinacija
 4. Druga deklinacija
 5. Treća deklinacija
 6. Pravila upotrebe određenog vida
 7. Pravila upotrebe neodređenog vida
 8. Imperfekat
 9. Komparacija prideva ( pozitiv, komparativ, superlativ )
 10. Promena imenice i prideva sa članom po padežima ; Promena imenice i prideva bez pretpozitivnog člana po padežima
 11. Odnosne zamenice
 12. Bezlični (impersonalni glagoli)
  • Particip
  • Gerundiv
  • Infinitiv
 13. Perfekat
 14. Konjunktiv sa kraćim oblicima ličnih zamenica u dativu jednina i množina
 15. Konjunktiv sa kraćim oblicima ličnih zamenica u akuzativu jednina i množina.
 16. Pasiv aorista sa kraćim oblicima ličnih zamenica i sa spojenim oblicima


DRUGA GODINA

SEMESTRI I PARĖ

 1. Kategoria e gjinisė, njohuri tė pėrgjithshme, klasifikimi i emrave nė gjini
 2. Zgjedhimi I
 3. Kategoria e shkallės sė mbiemrave ( shkalla pohore, krahasore dhe sipėrore )
 4. Emrat e gjinisė femėrore
 5. Tipat e lakimit, Lakimi i parė
 6. E pakryera
 7. Emrat e gjinisė mashkullore
 8. Formimi i numrit shumės tė mbiemrave tė panyjshėm
 9. Mėnyra lidhore
 10. Trajta e pashquar
 11. Zgjedhimi II
 12. Bashkimet e trajtave tė shkurtra
 13. Trajta e shquar
 14. Shumėsi me qiellzorėzimin e bashkėtingėlloreve k dhe g nė q / gj
 15. E kryera e thjeshtė
 16. Lakimi i dytė
 17. Kategoria e numrit, ndėrtimi i formave gramatikore tė numrit shumės
 18. Mė se e kryera
 19. Emra qė nuk ndryshojnė temėn nė shumės
 20. Lakimi i tretė dhe i katėrt
 21. Foljet e parregullta
 22. Emrat me temė tė veēantė nė shumės me prapashtesat -e, -a, -ė, -nj, -enj, -inj, - ėr, -ra
 23. Formimi i numrit shumės i mbiemrave tė nyjshėm
 24. E kryera
 25. Lakimi i emrave nė numrin shumės
 26. Pėremrat dėftorė ( ky, kjo, ai, ajo,...)
 27. Zgjedhimi III
 28. Klasifikimi i mbiemrave (mbiemrat e nyjshėm, mbiemrat e panyjshėm )
 29. Pėremri vetor, lakimi i pėremrave vetorė
 30. Koha e tashme
 31. Formimi i gjinisė femėrore i mbiemrave tė nyjshėm
 32. Pėremri pyetės
 33. Koha e ardhme
 34. Format e pashtjelluara - Pėrcjellorja, Paskajorja dhe Pjesorja
 35. Mėnyra dėshirore (Kuptimi i mėnyrės dėshirore, Koha e tashme, E kryera )
 36. Mėnyra urdhėrore
 37. Pėremat pronorė

SEMESTRI I DYTĖ

 1. Ndajfolja, Njohuri tė pėrgjithshme, Ndajfoljet e mėnyrės, Ndajfoljet e sasisė
 2. Mėnyra habitore ( Kuptimi i mėnyrės habitore, Pėrdorimet kryesore tė urdhėrores )
 3. Ndajfoljet e kohės, Ndajfoljet e vendit
 4. Mėnyra kushtore ( Kuptimi i mėnyrės kushtore, Koha e tashme, E kryera )
 5. Mė se e kryera
 6. E kryera e tejshkuar
 7. Pėremrat e pacaktuar
 8. Parafjala, Klasifikimi i parafjalėve sipas kriterit sintaksor dhe kuptimet kryesore tė tyre (parafjalėt e rasės emėrore, kallėzore, rrjedhore )
 9. Lidhėzat bashkėrenditėse
 10. Lidhėzat nėnrenditėse
  • a) Mėnyra lidhore me trajta tė shkurtra tė pėremrave vetorė tė rasės dhanore njėjės dhe shumės
  • b) Mėnyra lidhore me trajta tė shkurtra tė pėremrave vetorė tė rasės kallėzore
 11. E kryera e thjeshtė e foljeve nė formėn joveprore me trajta tė shkurtra tė pėremrave vetorė nė rasėn dhanore me trajta tė shkurtra tė bashkuara
 12. Paskajorja me trajta tė shkurtra
 13. Pėrcjellorja me trajta tė shkurtra tė pėremrave vetorė tė rasės dhanore:
 14. Forma e pashtjelluar mohore e tipit (pa + punuar)
 15. Pjesėza


  TREĆA GODINA

  Objaviće ih gostujući predavači


  ČETVRTA GODINA

  Objaviće ih gostujući predavači