Историјат


Grupa za rumunski jezik i književnost nedavno je obeležila četrdeset godina svoga postojanja. Međunarodnim sporazumom između Jugoslavije i Rumunije 1963. godine osnovan je Lektorat za rumunski jezik i književnost, prvenstveno zaslugom profesora Radua Flore. Do kraja osamdesetih godina nastavu je pohađalo u proseku pet studenata godišnje, da bi se broj znatno povećao već početkom devedesetih godina. Danas naša Grupa broji oko pedeset studenata, uglavnom srpske nacionalnosti. Imamo takođe i studente rumunskog porekla, pripadnike rumunske nacionalne manjine iz Srbije i Crne Gore, koji su osnovno i srednje obrazovanje završili na rumunskom. Za studente koji već vladaju rumunskim nastava se održava posebno.

U proteklih deset godina nastavni program, kao i samo organizovanje nastave znatno je unapređeno. U tom smislu, uvedeni su novi predmeti, povećan je broj predavanja i vežbi, stečen je izuzetan fond knjiga i časopisa, koje su pristizale iz vodećih izdavačkih kuća iz Rumunije, Srbije i drugih evropskih zemalja. U nastavi se istovremeno koristi najsavremeniji audio i vizuelni materijal. Nedeljno se prikazuju filmovi na rumunskom jeziku iz različitih oblasti.

Nastavni kadar Grupe za rumunski jezik i književnost čine nastavnici i saradnici koji su diplomirali na našoj Grupi, ali i u Bukureštu, Rumunija. Oni su istovremeno prisutni u kulturnom javnom životu naše zemlje, sarađuju sa kulturnim i naučnim ustanovama, pišu za stručne časopise, objavljuju knjige i udžbenike, učestvuju na naučnim skupovima. Nedavno je, prilikom obeležavanja četrdeset godina od osnivanja Grupe za rumunski jezik i književnost, promovisana knjiga Razvoj rumunske književnosti od prvih pisanih spomenika do postmodernizma čiji su autori naši nastavnici i saradnici.

Imajući u vidu šanse za zaposlenje nakon diplomiranja, studentima je omogućeno stručno i praktično usavršavanje u različitim disciplinama: u nastavi, za buduće profesore rumunskog i latinskog jezika, prevođenju, novinarstvu, naučnom istraživanju. Treba naglasiti da su mogućnosti za zaposlenje podjednako otvorene kako za studente kojima je rumunski strani jezik, tako i za one kojima je maternji.

Aktivnom saradnjom sa univerzitetima u Rumuniji, posebno Univerzitetom u Bukureštu, našim studentima se pruža nesvakidašnja mogućnost da se stručno i besplatno usavršavaju širom Rumunije. U tom smislu, svake godine veliki broj studenata odlazi tokom letnjeg raspusta na jednomesečne međunarodne kurseve na kojima je prisutno preko dvadeset zemalja iz Evrope i sveta. Dosadašnja praksa je pokazala da su naši studenti u više navrata postigli maksimalne rezultate ističući se među najboljima u svetu ne samo po govornim veštinama, već i kao vični poznavaoci rumunske književnosti, kulture i civilizacije uopšte.

Studenti rumunskog su uključeni u razne projekte i naučno-istraživački rad. U toku je prevođenje za još jednu antologiju rumunskih priča.