КРЕМАНСКО ПРОРОЧАНСТВО

 

Насловна Тарабићи Извори Прота Захарије Рекли су Предсказања

 

 

 

Прота Захарије Захарић ( 1836 1918 )

 

Био је кремански парох, кум породице Тарабића. Бележио је пророчанства браће Тарабић (међутим, „са Милошем је свега два три пут у животу разговарао, јер је он по доласку протином на креманску парохију 1851. год. наскоро и умро“).

Бежећи од Турака, берански кнез Стјепан Радоњић доселио се у Кремна и направио кућу на брду Стрмцу. По једном од синова кнеза Стјепана, проти Захарију, породица је променила презиме у Захарић.

Прота Захарије је у Кијеву завршио духовну академију, а потом је дошао у Кремна ( 1841. године) и већ са седамнаест година постао прота. Са тридесетпет година био је изабран за народног посланика и на ту функцију је биран неколико пута. Одустао је тек када му је Митар Тарабић за време мандата (18651867) рекао: „Немој куме, више бити посланик.“ Био је велики присталица династије Карађорђевић. Радован Казимировић је 1915. године посетио проту и он му је поверио сва пророчанства Тарабића. Казимировић је касније то преточио у књигу Тајанствене појаве у нашем народу и Креманско пророчанство.